En interessant aften med middelaldermad?

Opskrift på figen- og rosinpuré

Mad er uden tvivl en af de største eksistensbetingelser her på jord. Måltidet kan siges at være omdrejningspunkt og strukturende for dagens gang. Helt tilbage fra jægersamlersamfundet, hvor måltidet også var i centrum både morgen, middag og aften. Mad er efterhånden blevet en hel kultur, som kan sige meget om en historisk periode eller enkelte lande og deres traditioner. I dette korte indlæg får du et indblik i den middelalderlige madkultur, og ikke mindst en opskrift, der lægger op til afprøvning.

Af: Agnete Steffensen, 8. semester.

Den danske middelalder fra ca. 1050-1536, fik i renæssancen prædikatet ”Den mørke middelalder”. Trods de mørke associationer til pest og konflikt, kan perioden ikke udelukkes betragtes som mørk. Hvad enten du er historiker eller ej, er det vigtigt ikke at være blind overfor historiens mange facetter. Middelalderen var altså ikke kun mørk, men bevæger sig over i lysere farvetoner når der for eksempel fremhæves udviklingen af Kristendommen, det latinske sprog, herunder viden om sundhed og sygdom, og udviklingen af mange danske byer. Vi bevæger os ligeledes over i en mere kulørt side af middelalderen, når vi nu vil kigge nærmere på periodens mad.

I dag ved vi en del om middelaldermad, og noget af den tidligste viden kommer fra overleverede kogebøger fra 1200-tallet og frem. Disse kilder giver primært et indblik i overklassens madkultur.

Det vides også, at det danske middelalderkøkken overraskende nok havde et internationalt særpræg – sammenligneligt med franske, engelske og tyske kilder. Og krydderierne var typisk stærke og mellemøstlige af karakter, trods de fleste råvarer selvfølgelig blev produceret lokalt.[1]

Til de interesserede er følgende retter og opskrift præsenteret i Bi Skaarups; Middelaldermad (2018), og bogen er en klar anbefaling, med både historisk introduktion og 107 forskellige opskrifter. Tag med på tidsrejsen og forestil dig en aften hvor forretten består af; pølser uden skind, spækket mælk, muslinger i sovs eller høns med peberrod.[2] En hovedret bestående af; boller af hønsebryst, fisk i gelé, høne i øl og spidskommen eller indmad med sovs. [3] Og dessert bestående af; Figen- og rosinpuré, mandelmælk med rosenvand eller kirsebærbrødbudding.[4] Det kunne altså godt gå hen og blive en interessant aften.

Til en lækker omgang figen- og rosinpuré, skal du bruge;

3 dl tørrede figner
3 dl rosiner
3 dl rødvin
3-4 drej hvid peber (+ andre krydderier alt efter smag)
1 tsk salt
½ tsk sandeltræ (i middelalderen et farvestof til mad. Kan købes ved en specialkøbmand)
Evt. lidt rismel

Alle ingredienserne skal simre til frugterne er en smule møre. Herefter blendes det og blandes evt. med rismel alt efter ønsket konsistens.[5] – Velbekomme.

Litteratur:

Bysted, Ane (2011). ”Mad og drikke i middelalderen”. Danmarkshistorien.dk; https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/mad-og-drikke-i-middelalderen/

Skaarup, Bi (2018). Middelaldermad. 1 udgave, 1. oplag. København. Gyldendal.

[1] Bysted, 2011

[2] Skaarup, 2018

[3] Skaarup, 2018

[4] Skaarup, 2018

[5] Skaarup, 2018, s.124