Hvordan Trump?

I starten så hele verden det som en joke; forretningsmanden og realitystjernen, der uden erfaring, bagland eller forståelse af virkeligheden kæftede op med en tydelig ignorance og indbildskhed, der ledte tankerne hen på et egentligt realityshow. Men pludselig stod Donald Trump som The Republican Nominee, og verden var nødt til at forsøge at tage manden seriøst. Hvordan kom det overhovedet så vidt? Caroline Rank Lauersen er cand.ling.merc i amerikanske studier på CBS, og har skrevet speciale om det republikanske partis vælgergruppe og partiets ideologiske udfordringer. Vi mødte hende til en snak om, hvordan en mand som Donald Trump er endt som præsidentkandidat.

Fra et dansk perspektiv virker det absurd, at en mand som Donald Trump kan ende som seriøs præsidentkandidat, hvordan er det muligt i det amerikanske politiske system?

Som dansker er det i hele taget svært at forstå det politiske system i USA, men den største årsag til hvorfor amerikanske politikere kommer til tops er pga. deres økonomi. Hvis man har penge – både som forretningsmand, som Trump er, eller modtager økonomisk støtte fra organisationer og virksomheder og driver sin egen kæmpe fond, som Clinton gør, så er det altså muligt at nå rigtig langt i amerikansk politik. En anden grund til Trumps succes er selvfølgelig også vælgerne, som har stemt ham ind som præsidentkandidat. I Danmark har vi stor tillid til Staten og de systemer, som bliver brugt, men i USA er der stor skepsis mod netop Staten og det politiske system, så det at få en helt ny kandidat på banen, som aldrig har haft noget med politik at gøre, har tiltalt rigtig mange vælgere – en, som gør op med etablissementet og kommer fra ”den virkelige verden”. Så selvom Trump jo ikke har arbejdet sig op fra bunden og været så succesfuld, som han selv påstår, så har det været nok til at overbevise en stor del af vælgerne.

rs_1024x759-150709052426-1024-donald-trump-hillary-clinton-jr-70915_copy

Hvilke årsager til Trumps fremgang kan findes internt i det republikanske parti?

Det republikanske parti har store problemer i øjeblikket og har haft det i noget tid. De er i en slags identitetskrise, hvor det er svært for dem at vinde frem pga. der er forskellige værdier og ideologier, der trækker i dem og de kan ikke følge alle de retninger, som der eksisterer i partiet. Der er fx Tea Party-bevægelsen, som er meget konservative (især økonomisk og kulturelt/religiøst – ift. abort fx), og så er der de mere moderate republikanere, som ”blot” ønsker en republikansk styring af økonomien – altså lav skat osv., som forretningsfolk finder attraktivt. Når så partiet er så splittet som det er, har det givet en mulighed for en mand som Trump til pludselig at brage igennem.

tea_party

Er der ud fra din vurdering tale om en realignment i det Republikanske Parti? Hvordan ses det?

Ja, det kan man godt sige, der er. Grundet partiets splittelse – som ikke kun stammer indefra internt i partiet, men også pga. demografiske udfordringer blandt vælgerne, så bliver partiet nødt til at genfinde sig selv og gøre op med deres ideologi, og hvordan de vil fremstå som parti. Når nu der er tale om et ”two-party system”, så er det klart, at der indenfor det samme parti kan være utroligt langt fra den ene fløj til den anden. Denne distance ml. de konservative republikanere og de mere moderate kunne ende ud med stiftelsen af et tredje parti, hvilket der også har været tale om tidligere. Grunden til dette dog ikke er sket, og måske heller aldrig gør, er netop at pga. USA’s ”two-party system” vil der ikke være særlig gode chancer for et tredje parti at komme til magten eller i det hele taget få nogen indflydelse.

Ifølge USA ekspert og professor ved statskundskab på Aarhus Universitet Derek Beach, er det pga. vælgermønstre utopisk, at Donald Trump skulle kunne vinde, men hvad er din vurdering?

Jeg er enig med Derek Beach, da den store tilstrømning af immigranter, som USA har oplevet igennem flere årtier simpelthen gør det umuligt for republikanerne at få nok stemmer. Den demografiske gruppe, som udgør de republikanske vælgere, er simpelthen for lille. Det er påvist at fx unge, højtuddannede, kvinder, sorte og latinoer stemmer langt mere demokratisk og lige nøjagtig disse grupper er begyndt at fylde rigtig meget i det amerikanske vælgerlandskab. Flere og flere latinoer er bosiddende i USA og folk får generelt højere uddannelser, og netop disse grupper er mest tilbøjelige til at stemme demokratisk. Den hvide midaldrende mand, som er den vigtigste demografiske gruppe for det republikanske parti, er simpelthen ved at forsvinde, og denne statistik gør, at det republikanske parti ikke kan tiltrække nok stemmer – og vil også få svært ved det i fremtiden – medmindre partiet genopfinder sig selv og begynder at tiltrække vælgere fra de typiske demokratiske vælgergrupper.

Carolines speciale kan i den nærmeste fremtid tilgås på studenttheses.cbs.dk.