Gennem farvekridt skaber Himmelvendt en hjerteskærende historie om at være ung i provinsen

Gennem et minimalistisk sceneshow skabte teaterstykket Himmelvendt på Aarhus Teater en næsten helstøbt historie om længsel, ulykkelig kærlighed, venskaber og mejetærskere. Det er en fortælling om, hvordan det er at være ung i provinsen.

⭐⭐⭐⭐

Rating: 3.5 out of 5.
Af Theresa Reimick

Dette er en anmeldelse af teaterstykket Himmelvendt, der på Aarhus Teater den 26. april påbegyndte sin fjerde opvisning. Et teaterstykke skabt af Henrik Szklany som en ode til provinsen og et kærligt portræt af ungdommen med et ønske om at skabe en følelse af genkendelighed af sin egen ungdom gennem forskellige karakterer.

Salen er henlagt i mørke, og et blåt skær lyser scenen op. Losing You af Solange runger i salen Stiklingen, og afslører stykkets hovedpersoner,

der alle iklædt blåt cowboytøj. Stykket er en historie om Dennis, Kasper, Sebastian, Fie og Solvej, og fortællingen finder sted i deres hjemby – en ukendt provinsby i Danmark. Sammen maler de fem karakterer, både bogstaveligt og i overført betydning, et hudløst ærligt indblik i ungdomslivet i provinsen, og lukker publikum ind i deres dybeste tanker om hjertesorg, uvenskaber og præstationsangst, gennem stykkets få rekvisitter; skolekridt og farvede vandblandinger, der besprøjtede scenen under stykket. Cowboytøjet indsmurt i farvelade var det tætteste skuespillerne kom på at skifte tøj undervejs, og skuespillerne optrådte ofte med spotlight på sig på skift.

EN ODE TIL UNGDOMMEN

I en æra, hvor SKAM, Doggystyle og Euphoria er blevet populære ungdomsportrætter, kan det virke overflødigt endnu engang at skulle overvære en portrættering af ungdomsproblemer. Dennis er ulykkeligt forelsket i Kasper. Kaspers far er alkoholiseret. Fie føler hun skal klare alt selv. Sebastian har mistet sin mor til kræft, og Solvej er hjemvendt til sin fødeby med sin datter, efter en fiaskotur til København. Med disse problematikker forsøger Himmelvendt at give unge en ny plads ved at henlægge scenen til provinsen.

Teaterstykkets portrættering af ungdommen blev en blandet fornøjelse at overvære. Det var svært ikke at krumme tæer, når de ellers unge skuespillere skulle tvinge ord som bøssemusik og cocksucker frem – en pinlig boomer-fortolkning af ungt slang, der kom til at virke som et forældet forsøg på at være med på beatet.

Stykket formåede dog, trods det mislykkede forsøg på at imitere ungdommens sprogbrug, at skabe et originalt bud på banale ungdomsproblemer, gennemgående og virkelighedsnære problemstillinger.

PARTY I PROVINSEN

Mellem dakkedak-musik, byture på Mexico og Skt. Sommerhans, emmede stykket af ét altoverskyggende emne. Ungdomslivets op- og nedture. En historie der bliver fortalt i en provinsby, men som kan skabe genklang mellem unge både på land og by.

Med musik af Solange, Thomas Helmig og Burhan G, efterlader Himmelvendt sit publikum henlagt til en følelse af eufori og stof til eftertanke. Ved at skabe en fornemmelse af party i provinsen, formåede Aarhus Teaters Himmelvendt at skabe et næsten helstøbt teaterstykke om ungdomsproblemer og sorg i alle dens facetter.

Du kan opleve teaterstykket på Aarhus Teater mellem den 23. april og den 14. maj, et originalt stykke der er skrevet af Henrik Szklany og som bliver udført af fem nye skuespilstalenter fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus.